Orechovo-karamelové rezy

| 12. február 2013 | 0 Comments

Cesto:

  • 500 g výberovej múky
  • 200 g palmarinu
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu

Postup:  Všetky suroviny spolu zamiesime. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti.  Prvé cesto  vyvaľkáme a upečieme na vymastenom a múkou posypanom plechu.  Druhé rozvaľkané cesto potrieme orechovou plnkou a upečieme.

 

Orechová plnka:

  • 250 g posekaných orechov
  • 130 g práškového cukru
  • 150 g palmarinu
  • 2 lyžice medu

Postup: Na miernom ohni rozpustíme maslo s cukrom a medom, postupne pridáme posekané orechy.  Pri bode varu odstavíme a ešte teplú plnku potrieme na pripravený druhý plat.

 

Krém:

  • 200 g kryštálového cukru
  • 4 dcl mlieka
  • 4 žĺtka
  • 1 zlatý klas
  • 1 palmarin

Postup: Z cukru si upalíme karamel, do ktorého pridáme 1 dcl mlieka. V troške mlieka si rozmiešame zlatý klas spolu so žĺtkami, zvyšok mlieka dáme variť s cukrom. Po uvarení necháme vychladnúť. Po vychladnutí  vymiešame s palmarinom.

 

 

Sneh:

  • 4 bielka
  • 160 g kryštálového cukru
  • šťava z ½ citróna

 

Postup:  Bielka spolu s cukrom vymiešame nad parou do peny, pridáme šťavu z citróna.

 

Postup plnenia:

Na spodok dáme plat natretý orechovou plnkou, ktorý potrieme karamelovou plnkou a priložíme druhým platom. Cesto pokvapkáme rumom a zaťažíme. Necháme odstáť a nakoniec ho potrieme vyšľahaným snehom.

Recept zaslala: Miroslava Hankovská

Tento recept je súťažný. Hlasovať za neho môžete kliknutím na páči sa mi/like na tejto adrese.

Ak sa aj vy chcete zapojiť do súťaže o poukážky v hodnote 25, 15 a 10 eur, viac sa dozviete v pravidlách.

Kľúčové slová: , ,

Rubrika: Vaše recepty